“Обем представлява едноименна пространствена инсталация и е съвместен творчески продукт на

...
“Обем представлява едноименна пространствена инсталация и е съвместен творчески продукт на
Коментари Харесай

Изложбата "Обем" черпи вдъхновение от храмове и мегаполиси

“Обем ” представлява едноименна пространствена апаратура и е взаимен креативен артикул на създателите Калия Калъчева и Гергана Табакова. Изложбата ще бъде открита в галерията на районния център за модерни изкуства Топлоцентрала КУБ на 11 април от 18:30 ч. и ще продължи до 7 май 2023 година В рамките ѝ ще се проведат две срещи диалог с създателите (18 април и 3 май, 18:30 ч.) и отворено художествено ателие за деца (29 април, 11:30 ч.).

“Обем ” е галерия за живописта като пространство, а не живописта като част от пространството. Нейните създатели Калия Калъчева и Гергана Табакова премислят концепциите на авангарда от началото на XX век за връзката на архитектурата с геометричната абстракция. Работата по основаването на общата им апаратура продължава 11 месеца, в които двете художнички са в непрекъснат разговор без да нарушават персоналното си схващане за подбора на материали, използването им и композиционните решения. Стараят се да търсят разнопосочни подходи, които да пресекат в построяването на общата творба.

Авторите споделят, че “При подготовката и процеса по намиране на формите, с които да работим, разгледахме архитектурни образци, измежду които селището Шибам в Йемен, архитектурния храмов комплекс в Баалбек (Ливан), храмът на Минакши в Мадурай (Индия), храмовият комплекс Ангкор Ват в Камбоджа, храмове в Ахмедабад, античният град Персеполис в Иран, както и модерни градове като Токио и Чикаго. ”

Photo credit: 8pm

В търсенето на общото сред всички тези пространства, двете художнички се концентрират върху колоната, която освен е главен архитектурен детайл, само че съставлява и знак, надълбоко вписан в груповата памет. Тя е връзка сред земята и небето, съставлява вертикала, обвързвана с организацията и ориентацията на света и е знак на дървото и силата на съзидание. Така в инсталацията “Обем ” голям брой от колони построяват ритмична конструкция в пространството, в която може да се разходиш, да преживееш чувството за пространство, което по едно и също време е едно цяло и се състои от прекратени вътрешни фрагменти.

Освен изложбата “Обем ”, през април Топлоцентрала ще покаже още 3 изложения - “Беше позволена тая фриволност… ”, която продължава в Проект:Място до края на месеца, и “През обектива на децата на Надежда ” в новото изложбено пространство на центъра Ъгъл, което се намира на втория му етаж.

Photo credit: 8pm

" През обектива на децата на Надежда “ е галерия, която ни демонстрира градската среда през очите на най-малките ѝ жители. Какво ги впечатлява, къде обичат да играят, какво им пречи? Често в градското обмисляне забравяме да отредим пространство за децата, а това може да има дълготрайни последствия върху тяхното здраве. Всички деца имат потребност от място за игра, от детски площадки, от зеленина. В квартал “Надежда ” това пространство е още по-малко, а децата - толкоз доста.

За да разберем по-добре по какъв начин те виждат света към тях и с цел да ги превърнем в дейни участници, съдружие " Лекари на света ” дружно с фотографката Лина Кривошиева от студио " Две кучета, две котки ” провеждат фотоработилници с над 50 деца в “Надежда ” в края на септември 2022 година Макар доста от тях за първи път се допират до аналогов уред, само че бързо усещат магията на фотографията и съумяват да обзет квартала по невъобразим до момента метод.

Изложбата ще бъде открита на 12 април и ще продължи до края на месеца. Тя се провежда от съдружие “Лекари на света ”, студио “Две кучета, две котки ” и Топлоцентрала, с подкрепата на Посолството на Нидерландия в България.

Пълната стратегия за образни изкуства на РЦСИ Топлоцентрала през април може да разгледате в уеб страницата на районния център за модерни изкуства, както и в обществените мрежи и.

За създателите на “Обем ”:

Гергана Табакова е магистър по живопис от Националната художествена академия (2017). Работи в областта на живописта. Интересно ѝ е преразглеждането на типични разбирания, ежедневни пространства и обстановки. Опитът за тяхното преосмисляне е главен акцент в работата ѝ. Advertising Artists показва първата нейна независима галерия “GARBAGE ” (2020), а през 2018 я включва в груповата експозиция “ALTEREGO ”, представяща творчеството на 12 модерни образни артисти-жени. Гергана Табакова има три независими изложения и участия в общи национални и интернационалните изложения. Гергана мощно се интересува от взаимоотношението сред живопис и други образни изкуства. Във връзка с този интерес, тя получава докторска степен от Национална художествена академия (2022).

Калия Калъчева е магистър по живопис от Националната художествена академия. Удостоена е с Наградата за млад живописец с обещаващо развиване на фондация „ Едмон Демирджиян “. През 2014 година печели място в резидентната стратегия на Cité des arts, Франция, а през 2016г. на Oberpfälzer Künstlerhaus, Германия. През 2017 получава особено самопризнание в състезанието „ Жените в изкуството “, Орландо, Флорида. 2020 година ѝ носи премията на СБХ за млад създател на биеналето „ Приятели на морето “, Бургас. През 2021 участниците в „ Национален конкурс за живопис и статуя “ я избират за победител в категория “живопис ”. През 2018 е включена в груповата експозиция на Advertising Artists “ALTEREGO ”. Картини на Калия Калъчева са част от сбирките на Центъра за изкуство „ Уго Вутен “ в Белгия, Imago Mundi - сбирка Лучано Бенетон, Италия, Национална Художествена Галерия в София, Софийска градска художествена изложба и други. Калия има над 20 независими изложения и участия в над 100 общи национални и интернационалните изложения.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР